Nem tudok betelni ezzel a bükki fehérrel

Erről az egész szakma számára ismeretlen borvidékről eleddig nemigen lehetett kóstolni semmit, már úgy értem, olyan bort, amit palackoztak és forgalomba is hoztak volna gazdáik. A Bükki Borvidék Borbély Rolandnak köszönheti, hogy nevét újra elkezdték emlegetni. A Gallay pince borásza eleddig két remekbe szabott rozét tett le az asztalra, hogy most végre egy fehérrel is beköszönhessen. A vörösek továbbra is pihennek, érnek.

gallay-blanc-2

A Bükki Borvidék a Mátraihoz nagyon hasonló, erről itt néhány gondolat erejéig már megemlékeztem. Borbély Rolandot is bemutattam már, de aki lemaradt róla, felzárkózhat ide kattintva. Ezúttal sallangmentesen csak a borról lesz szó.

Gallay-  Bükk Blanc 2012

Az alapanyag a Pittyén-dűlő termése. A tőkék itt 28-30 év körüliek, terhelésük 1 kilogrammnál megáll. A fermentáció során semmiféle beavatkozásra nem volt szükség. Az érleléshez 500 literes hordókat használt a borász. A bor derítés és szűrés nélkül került palackba. A gerincet a pinot blanc adja (60%), a díszítésért pedig a zenit (40%) felel.

Aranyszínű megjelenés. Intenzív vajas, angol krémes, kandírozott trópusi gyümölcsös illatok érkeznek illatban. A korty közepesnél teltebb testet és remek, széles savakat mutat. Az alkohol nem lóg ki a szerkezetből, de a fa kissé ráül az ízképre karamellás, kapucsínós formában. A lecsengés hosszú: papaja, főtt grépfrút, szőlőcukor gazdagítja. A 4,5 gramm / liter maradékcukor (ahogy a sur lie ügyködés is) gömbölyűvé, azonnal érthetővé teszi a bort. Ha tehetitek, hagyjátok, hadd melegedjen 2-3 fokkal az optimális alá. Sok kis részletet – amelyek leírásától megkíméllek benneteket – fel fogtok még így fedezni. Egy biztos, nehéz lesz vele betelni.

gallay-blanc-1

Roland, a Ridge-ben szerzett tapasztalatai alapján ezt a kaliforniai iskolát igyekszik – úgymond – magyarítani, ami valahol a közérthetőségről, a popularitásról (is) szól. Nagyjából 2900 forintos polci áron fogjátok tudni megvásárolni, ha napokon belül bekerül a kiskereskedelembe. Hogy pontosan hová, arról faggassátok magát a borászt.