Wine&Go – környezetkímélő borkiszállítás két keréken

A Wine&Go online borbolt Koklács Kata ötletéből született meg: laza, személyes, környezetbarát startup, amelyik a kis borászatok termékeit részesíti előnyben. A borkiszállítást pedig bringával oldják meg.

koklacs-5

Kantaa – teherszállítás újraértelmezve

Kezdetek

Egri vagyok. Édesapám borászkodik – van egy kis szőlőnk is. Kiskoromban, mondhatni, kötelező jelleggel kellett mennem a szőlőbe és nagy ritkán a pincébe is. Amikor elkezdődött az életemnek azon része, mikor már ihattam alkoholt, akkor az egri bikavérrel kezdtem. Az Egervin-es bikavérrel. Khm. Igen. Aztán, mikor 2002-ben felkerültem Budapestre, elkezdtem borfesztiválokra járni valamint az akkori Decanter magazin által értékelt borokat felkutatni, beszerezni. Az a gondolat, hogy a bort az internettel összekössem, már 2003-ban megfogant bennem, de akkor még fogalmam sem volt, hogy ezt végül hogyan fogom tudni kivitelezni. Most már van róla némi sejtésem. Ősszel pedig hárslevelűt  fogunk telepíteni papival.

Kóstolás

Elképesztően önfejűen kóstolok. Ezzel az esetek többségében szinte mindenkit kikészítek. Nem szakmázom a dolgot halálra, mert amit kíván a szervezet, az jó. Nem hiszek a bebetonozott szisztémákban. Miért ne kóstolhatnánk például vöröset a fehérek előtt? Miért ne örülhetnénk a bornak, ahelyett, hogy folyton a tudományosság látszata mögé bújtatnánk?

kata-0

Koklács Kata

Munka

Azt hiszem, nem tudnék ülni egy borboltban. Más és egyben több lehetőséget látok a netben, ha borértékesítésről van szó. Az internet napról napra fejlődik, akár a bor. Viszont az interneten keresztül bort eladni, hazudnék, ha azt mondanám, könnyű. Más eszközök szükségeltetnek hozzá. Ugyanakkor: egy bolttal csak egy bizonyos kört vagy képes elérni, míg az internettel gyakorlatilag bárkit.

Webshop

A Bortársaságnál anno az online borboltot csináltam. Tőlük 2010-ben jöttem el. Sokat köszönhetek nekik. A velük kötött szerződésem három évig nem engedte, hogy hasonló tevékenységet űzzek. Ezt kivártam, s végül arra jutottam, európai házhozszállítással fogok foglalkozni. Az EU-ban 90 literig különösebb macera nélkül tudsz bort szállítani végfogyasztók részére. Hogy a határon túli vásárlóidat elérd, arra meg tényleg az internet a legalkalmasabb. Nyugat-Európában sokkal magasabb a hajlandóság az online vásárlásra. Azt gondoltam, ez majd baromira fog működni. Ezt gondolom most is, időközben viszont – néhány impulzus hatására – úgy döntöttem, a dolgot mégiscsak határon belüli keretek között kezdem el, s a végcél megvalósítása felé (EU-s szállítás) megfontoltabban lépkedek. A hazai boros webshopokat nézegetve viszont mindenhol ugyanazt találtam: nincs egy arc mögöttük. Nem személyesek, nem dialogikusak, vagyis: alig megszólíthatók. Egy online felületen a klasszikus eladó-vevő párbeszédre persze nincs lehetőség, de valamit ebből azért meg lehet valósítani. Sok-sok infó és ajánlás a júzerek felé, cserébe pedig kéred őket, hogy írják meg a véleményüket a termékről.

kata-00

Bringaszerelés a Cyclonomia műhelyében

Kadarka

Napi szinten együtt lélegzem a Wine&Go-val. Folyamatosan frissítem a webshop információit, a blog hírfolyamát, a Kadarka Borbár pedig, mint fizikai háttérbázis ad egy plusz biztonságot a vásárlóknak, hiszen ott meg is tudják kóstolni a borokat.

Bringa

Mikor felköltöztem Budapestre, egyértelmű volt számomra, hogy bringával, és nem mondjuk BKV-val fogok közlekedni. Mire a Wine&Go koncepciója a megvalósítás fázisába lépett, mintegy magától értetődő természetességgel jött, hogy szállítsuk ki a borokat biciklivel. Amerikában rengeteg startup bringával szállít ki elképesztően drága cuccokat, de már Európában sem jár gyerekcipőben a két keréken történő fuvarozás. Gyors és környezetkímélő. Megoldható minden nap, az esti órákban, a dugóban is. Nem mellékesen látványos és jó reklámhordozó. A minimális rendelés a Wine&Go-nál: 1 palack! Megyünk vidékre is, nyilván oda már nem bringával. De ami az erősségünk: ha most kéred, egy órán belül, mondjuk a Városligetben egy padhoz, semmi gond, megoldható. Negyvenkét palackig. Kedden és csütörtökön ráadásul díjmentesen!

kata-000

Címkézés

Szuromi Misi

Misi a legjobb barátom. Borász. Az ő pincéjéből kerülnek ki tulajdonképpen a Wine&Go saját borai (3-féle, amiket a közelmúltban a Gál Lajos szervezte Aranytőkén is megfuttatott), amelyekre nemrég gyártottuk pár címketervet. A befutót közönségszavazás útján választottuk ki a facebookon.

Bor, bringa, piqniq

Júniusban tartottunk egy ilyet a PIQNIQ-es srácokkal a Király-domb tetején, bringásokkal. Mindenki hozott boros poharat, plédet, valami kaját és természetesen bort. Remek hangulatban telt. Olyannyira, hogy júliusban meghirdetünk még egyet. Gyertek!