Ezek a legjobb nyári borok Benedek Petitől és Ludányi Balázstól

Biztos ti is gyakran eljártok az ilyen kisebb(nek ígérkező) borkóstolókra, ahol egy, max. két borász vesz részt. Ilyenkor 7-8 bornál több nemigen kerül terítékre, viszont kerekedik mellé valami klassz kis borkorcsolya, és egy remek, családias hangulatú társaság. Nos, az Innio-ban tartott legutóbbi mátrai kóstoló az első két szempontnak abszolút megfelelt, a létszámot tekintve ugyanakkor jócskán meghaladta a hetvenet is.

benedek-ludanyi-5

A mikrofonnál Benedek Péter, mellette mátrai kollégája, Ludányi Balázs

Merthogy ezek ilyen legfeljebb 15-20 fős formát szoktak ölteni. Mikor az Innio-ba megérkeztem, döbbenten vettem észre, hogy már csak a bárpultnál van szabad hely – minden egyéb asztalnál ültek már. A kóstoló BorJour-szervezés volt, s úgy tűnik, Nagy Sebestyénék e-mail címlistája ezúttal is jól teljesített: a létszám hetven fölötti volt.

A borászok kaptak egy mini pódiumot, ahonnan egy mikrofonnal a kezükben felváltva kommentálták az éppen érkező borokat. Ludányi Balázs és Benedek Péter személyében az egybegyűltek két olyan borászt tisztelhettek, akik végre lámpaláz nélkül, őszintén, szenvedélyesen, kellő szakmaisággal, élvezhető orgánummal és kiállással tudtak beszélni a borvidék múltjáról, jelenéről meg valamelyest a jövőjéről is.

benedek-ludanyi-1

Borbemutató a pulpitusról

Mi lesz veled Mátra?

Hogy mi lesz a Mátrai borvidék jövője, azt megjósolni egyelőre nehéz. A magam részéről szívesen vizionálok olyan képeket, amelyek legalább(!) 9-10 minőségi borászatról (Losonci, Benedek, N.A.G /?/, Szecskő, Centurio, Babiczki, Karner, Csernyik, a “helikopteres”, Szőke Matyi bácsi, Soós Jancsi – a többit majd tegyétek hozzá ti), 2-3 helyi alapanyagokkal dolgozó kockás abroszos borétteremről (ilyen még nincs), 1-2 kizárólag helyi borokat kínáló vinotékákról/borházakról (ilyenek sincsenek), 2-3 príma hotelről (amire itt gondolok, azt maximum a Lifestile Hotel Mátra**** képes kimeríteni, a borra való fogékonysága kapcsán) és településenként 2-3 olyan jó fogadó/vendégház, mint amilyen a gyöngyöspatai Magdi Vendégház testesít meg. De kellene még: autentikus hús- és sajttermelő, meg egy-két minőségi pék is. Jó bor kell és jó szállás és jó gasztronómia. A többit a természet már rég’ megteremtette.

Benedek Peti és Ludányi Balázs kóstolója

Péter és Balázs nagyon hasonlóképpen gondolkodik a mátrai borok mibenlétéről, az ottani szőlőtermesztés mikéntjéről, s arról, hogyan kell egy borászatnak gazdaságosan működnie úgy, hogy az az eszme, melyben hisznek, minél kevésbé sérüljön. Mindkét borász egyedi, a terroirt tükrözni tudó borokat kíván készíteni, minél kevesebb beavatkozással, legyen szó reduktív technológiát igénylő illatos fajtáról vagy a hordós érlelést is jól viselő tételekről.

benedek-ludanyi-3

A szervező, Nagy Sebestyén (balra) és Ludányi Balázs

A borászok ezúttal – nyár lévén – könnyedebb borokkal érkeztek, ezek kóstolási jegyzetét olvashatjátok lentebb.

Kóstolási jegyzet (a teljesség igénye nélkül, avagy ezek tetszettek nekem…)

Benedek Pince – Zekk Chardonnay 2013

Rétföld-dűlő. Tiszta, primőr illatok: zöldalma, citromvelő. A kortyban ropogós savak, fehér húsú gyümölcsök jegyei, moderált alkohol, közepes test jelentkezik, a lecsengésben finom ásványosság. Tartályban erjedt, hordót nem látott. Saját élesztővel készült, a tételszám ezer-párszáz palack.  Fröccsbor, a legjobb értelemben.

Centurio – Birtok Fehér 2013

1-1,5 kg-os tőketerhelés mellett készült sárgamuskotály, szürkebarát, rizlingszilváni, leányka szőlőfajtákból, tartályban. Illatában szőlővirág, éretlen őszibarack, menta. Szerkezete feszes: savai élénkek, teste közepesnél vékonyabb, az alkohol pedig nem él külön utakat. Különösebb rétegek nélküli ivóbor, a nyár elengedhetetlen kelléke.

Benedek Pince – Epreskert Sauvignon Blanc 2013

Nem hiszek a magyar sauvignon blanc-okban. Ez nálam nem ideológiai kérdés. Egész egyszerűen egy közepesre sikeredett olaszrizling számomra több izgalmat rejt, mint ez az elcsépelt fajta, a sauvignon. Két esetben vagyok hajlandó kivételt tenni: ha Gervai-, vagy Benedek-sauvignon blanc-ról van szó. Ahol tudom, hogy a tételszám minimális, ahol aromákat befolyásoló fajélesztőket nem használnak, s ekképp meg sem próbálnak újvilági stílusú, ostoba sauvignon blanc-okat készíteni. Peti bora mérsékelten hozza a fajtára egyébként természetszerűleg jellemző aromákat (bodza, citrusok), ami kiegészül egy kis tv-paprikás és hóvirágos beütéssel. A kortyban a tannin rögtön kidomborodik, nem idevaló, de a savak játéka szerencsére eltereli erről az ember figyelmét. A közepes szesz, a tartályban kevergetett seprő miatt kialakult krémes textúra, s a tiszta fanyarkás-citrusos lecsengés szerethetővé teszi a kortyot. És az ásványok… Finoman, de ezúttal is tetten érhetők. Édeskés-sós íz. Mátra.

benedek-ludanyi-6

Epreskert

Centurio – Hárslevelű 2013

Kissé bizonytalanul nyit: főtt leveszöldségek illatban. Pörgetni, szeretgetni kell, hogy kirúgja magát. Idővel vaníliás körtebefőtté “tisztul”. Uralja a hordó. Az ízprofilban ez jobban kidomborodik tejkaramella formájában. Szerencsére azért találni benne gyümölcsös jegyeket is. A korty egyébként elsőre szélesnek hat, kár, hogy ilyen gyorsan lecseng. Kevesebb hordóval, kicsit több savval jobban szeretném.

Benedek Pince – Cserszegi Fűszeres 2013

A Mátrában, illatos fajtáról lévén szó, az Irsai Olivért jobban preferálják a borászok, amit nem teljesen értek, hisz’ a cserszegi egyrészt jobb cukorgyűjtő, másrészt jobb a savmegtartó-képessége, harmadrészt érdekesebb bort ad, bár ez már szubjektív megjegyzés. Hogy Benedek Peti erről hasonlóképp gondolkodik, az kifejezetten szimpatikus számomra, pláne, hogy cserszegi-ültetvényein 1 kg/tőke körüli terhelést alkalmazott. Tegyük hozzá: nem szándékosan, a tőkéit vihar tizedelte, de a végeredményt konstatálva úgy vélekedett, lehet, megfontolja ezentúl a szándékosan drasztikusra igazított hozamkorlátozást. Bevallom, a magam részéről ezt egyáltalán nem bánnám. Kérdés, mennyire rentábilis egy ilyen művelésmód egy ilyen szőlőfajta esetében. Ez a ’13-as cserszegi hozza a fajta “candy-land” arcát, de nem olyan harsogón, ahogy azt elsőre gondolnánk. Sőt, ha pörgetjük a pohárban, pirítósra (reduktív egyébként), tűzkőre hajazó aromát is kicsalogathatunk belőle. Struktúrája, arányai rendben vannak, de egy pici cser ezúttal is tetten érhető a kortyban. A lecsengést lime frissíti.

benedek-ludanyi-4

Törzsvendégek körében

Centurio – Cabernet Franc 2013

A szándékosan visszafogott hordómenedzsment egy kifejezetten gyümölcshangsúlyos bort eredményezett. A tannin mennyiségre közepes, minőségét illetően: épp’ csak egy kicsit szárít, az alkohol besimul, a savak vibrálóak. A korty telve van piros bogyós gyümölcsökkel, a lecsengést pedig céklára és hecsedlire emlékeztető aromák színesítik. Nincs benne semmi szétágazás. Közérthető, egyenes vonalú, de nem egysíkú. Leginkább laza és csajozós. Ilyen egy jó nyári vörösbor.