Tállya Art alkotótábor – pályázati felhívás

A Tállyáért Egyesület pályázatot hirdet fiatal művészek között divattervezés, ékszerkészítés, szobrászat, építészet, belsőépítészet, fotózás ágakban. Az egyesület célja egy olyan alkotótábor létrehozása, ahol a különböző művészetek felől érkező alkotók különböző túrák és bemutatók segítségével megismerik Tállyát, és a Tokaj-Hegyalja egyik legrégebbi hagyományaival rendelkező településére jellemző történetek, tárgyak, hagyományok felhasználásával egy művészeti alkotásra tervet készítenek.

tallya-nagy

Tállya

A terveket szakmai zsűri bírálja el. A Tállyáért Egyesület vállalja, hogy finanszírozza a nyertes munkák megvalósítását, illetve széles körben biztosítja azok megjelenését.

A különböző kategóriák témái a következők:

DIVATTERVEZÉS

E kategóriában a Tállyára jellemző úgynevezett úri hímzés, a jellegzetes motívumok, az egykori öltözködési hagyományok megismerése és felhasználása a cél. A győztes tervet az októberi “Zoób Katti“-divatbemutatón mutatják be.

ÉKSZERKÉSZÍTÉS

E kategóriában az alkotók megismerik a Tállyát körülölelő hegyekben található értékes ásványokat, melyek felhasználásával elkészítik ékszerterveiket. A nyertes munka elkészül, és szintén bemutatják az októberi “Zoób Katti“-divatbemutatón.

SZOBRÁSZAT

E kategóriában a művészek a tállyai kőfaragó mester mellett megtanulják a tokaj-hegyaljai földalatti pincék egyik legfontosabb alkotóelemének, a léleklyuknak a funkcióját, és annak a lefedésére alkalmas terveket készítenek, vagy egy kijelölt tállyai szőlődűlő bejárásával és megismerésével az arra a dűlőre jellemző szobrot, tárgyat alkotnak meg. E tervek közül a zsűri a borászok bevonásával választja ki a nyertes munkákat. A megvalósult szobrokat tállyai borászatok állítják ki birtokaikon és a kiválasztott dűlőben.

ÉPÍTÉSZET és BELSŐÉPÍTÉSZET

E kategóriában a tállyai Mailloth-kastély felújításának a megtervezésére várnakk jelentkezőket. A kastély a nyertes terv alapján fog megújulni. A kiválasztott munka készítője a felújítás során részt vehet a tervezésben, művezetésben, végigkísérheti és irányíthatja a teljes megvalósulást.

FOTÓ

E kategóriában olyan képsorozatokat várnakk, melyek a település életét, az itt élő emberek mindennapjait, a szőlőben zajló munkákat mutatják be. A győztes képsorozatnak kiállítást rendezünk a tállyai Mailloth-kastélyban. Az ősz folyamán pedig a környékbeli galériákban is bemutatjuk a kiállítást.

További hasznos infók ide kattintva érhetők el.

A jelentkezés feltétele és határideje:

  • A jelentkezés feltétele: egy rövid bemutatkozó levél írása.
  • A jelentkezés határideje: június 30.
  • Jelentkezési cím: info@tallyaertegyesulet.hu
  • A tábor időpontja: július 21 – augusztus 3.

***

Az alkotótábor ideje alatt a jelentkezők szállást és teljes ellátást kapnak. Minden nap egy túra és valamilyen oktatási program vár az alkotókra tállyai borászok és kézműves mesterek vezetésével, melyek segítenek elmélyülni Tállya történetében és hagyományaiban. Esténként pedig egy-egy helyi pincét, és annak borait ismerhetik meg a résztvevők.