A legjobb három hárslevelű a HÉJ-ról

Kézdy Dániel új kezdeményezése, a Budapesti Harisnyagyárban megtartott Hárslevelűk Éjszakája főként a szakmát vonzotta be május 23-án.

hej-8-k

Berecz Stéphanie és Kézdy Dániel

A helyzet az, hogy ide nemcsak borújságírói mivoltomban érkeztem, mivel a Basilicus Szőlőbirtok felkért, kóstoltassam én a boraikat a nagyérdeműnek. Elvállaltam, de féltem, ezzel elvágom magam a lehetőségtől, hogy feltérképezhessem a többieket, ki milyen formát álmodott meg a mai modern hárslevelűnek, Tokajtól Eger borvidékén át a napfényes órákban leggazdagabb Villányig. Viszont a rendezvényen – köszönhetően annak, hogy aznap volt egy móri study tour, egy Terra Hungarica-kóstoló, egy nagy volumenű szekszárdi kóstoló – a vártnál kevesebben jelentek meg, így mégiscsak megtehettem, hogy rápillantsak a többi kiállító felhozatalára.

A Basilicus színeiben Berecz Stéphanie-val, a Tokaj Kikelet Pince borász-tulajdonosával osztoztam egy standon. Megbeszéltük, egyszer ő megy el 25-30 percre kóstolgatni, máskor én – így végül adtunk a melónak is, hódoltunk a szakmának is. Keveset jegyzeteltem, így ezúttal csak egy TOP 3-at adnék közre.

Kóstolási jegyzet

Tokaj Kikelet Pince – Váti-dűlő Hárslevelű 2011 

Sokak szerint ez volt a nap Legjobb Bora. Szerintem meg: ez volt a nap 2. legjobb bora. 🙂 Az mindenesetre kétségtelen, hogy Berecz Stéphanie a Hárslevelű Koronázatlan Királynője, persze az a bizonyos Borászok Borásza díj azért felfogható egyfajta korona-, vagy miként. Megjelenésében a citromsárga egy nagyon világos árnyalatában mutatkozik a bor. Illata rendkívüli légiességet mutat, szinte éteri. A tűzkövesség határozottan érződik illatában, de van itt valami finom édeskés, már-már süteményesnek mondható vonal (nem hordóból származó aromára gondolok!), és némi fehér húsú gyümölcs. A korty nagyon feszes. Az alkohol erős közepes, de a savak kellően játékosak, a lecsengés hosszú, az ízkép finoman birses, citrusos, ásványos. Különös dualitás jellemzi: egyszerre törékeny és erős. 87 pont

Bodrog Borműhely – Dereszla Hárslevelű 2012

Köves, körtés, virágos illatok érkeznek a pohárból némi gyurmás színezettel. Ízében hűvös fűszerek, csillagánizs és kakukkfű jelentkezik egy szép almás vonal és pattogó citrusok mellett. Mély, rétegekkel teli bor, melynek ízképe szép hordóhasználatról, szerkezete jó arányokról tanúskodik. 87,5 pont

hej-2-k

Az est legjobbja

Barnabás Pince – Hárslevelű 2011

Az alapanyag a Somló déli oldaláról, az Aranyhegy-dűlőből származik az alapanyag. A bor tápsók, enzimek, fajélesztő hozzáadása nélkül készült. Hosszú szellőztetésre van szüksége, mire megmutatja igazi erényeit. Illatában marakuja és vulkanikus jegyek, ízben szintén sárga húsú gyümölcsöket érezni, némi sült szalonnás beütéssel. Élénk savak támasztják a kortyot. Az alkohol nem kiugró, lecsengése kellően hosszú, telve sós-köves jegyekkel. 86 pont