Problémás az olasz importbor? Á, biztos, nem.

Veszélyezteti, csúnyán, az olasz importbor a magyar borpiacot. Így lehetne összegezni annak a szakértői egyeztetésnek a tárgyát, amelyet a fideszes Font Sándor, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke hívott össze a minap. Nyomott ár, feketekersekedelem, és már megint sáros az Alföld.

font

Font Sándor (fotó: Fidesz.hu)

A megbeszélésen a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Miniszterelnökség, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Központi Statisztikai Hivatal, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jövedéki főosztálya és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakértői vettek részt, szóval mindenki, aki jelentékeny ráhatással bír – elvileg – a folyamatokra.

Font Sándor ilyet szólt: „Olaszországból megdöbbentően alacsony, 80 forintos literenkénti áron érkezik bor, ez veszélyezteti a magyar piacot.”

(Jásdiék meg, gondolom, kórusban kiáltották: „A mindenségit neki, ne már!”

Font úr aláhúzta: tavaly a szőlő felvásárlási ára kilónként 90-130 forint volt Magyarországon, az ebből előállított alapbort 120-170 forintos literenkénti áron tárolták be. Eddig tisztázatlan okok miatt Olaszország ehhez képest féláron exportálja az országba a bort. A jelenséget Ausztriában és Németországban is érzékelték. A probléma nemcsak az alacsony ár, hanem az olasz borok egy részének feltételezhető megjelenése a feketekereskedelemben.

Font úr ismertetése szerint az olasz a kereskedelemstatisztikai adatok azt mutatták: tavaly folyamatosan nagyobb volt a borexport Magyarországra, mint amennyi a magyar importadatokban megjelent. Ez csak úgy lehetséges, ha az onnan elinduló szállítmány nem hivatalosan érkezik meg az országba, azaz egy része számlázatlan, áfa nélküli termékként kerül forgalomba, vagyis: „eltűnik” – mutatott rá a revelációtól majdnem kataleptikus állapotba sodródó mezőgazdasági bizottsági elnök. Elnök úr.

Tavaly és tavalyelőtt közel azonos mennyiségű, 330 ezer hektoliternyi olasz bor érkezett lédig tömegborként Magyarországra, az első negyedévben időarányosan ez nem lassult, tendenciává vált Font szerint.

Rámutatott arra, hogy az alacsony ár eddig nem okozott problémát a belföldi forgalmi helyzetben – összegzi az elnök úr mondandóját a Távirati Iroda.

Egyébként Font Sándor azt is elmondta, hogy a nemzetközi statisztikai adatok bekérése folyamatban van az ügyben érintett külföldi szakhatóságoktól és társszervektől. A bort több borvidéken működő magyar borászatok importálják, nagyobb mennyiségben az Alföldről, akik így a hazai drágább borkészletükhöz nem nyúlnak hozzá.

Az Alföldről? Gondolkodjunk, Béláim.

A politikus hangsúlyozta azt is, hogy az így kialakult folyamat rendkívül nagy feszültséget keltett a gazdálkodók körében, a 80 forintos literenkénti borral számolva mintegy 40 forintos kilogrammonkénti árral kellene kalkulálni az őszi szüretre, ami a teljes szőlészeti-borászati ágazat felszámolásához vezethetne.

***

Végül jöjjön a jó hír: Font Sándor a probléma felismerésével együtt kezdeményezte a helyzet tisztázását, a megoldás érdekében részben jogalkotási, részben szakhatósági lépéseket kell tenni. Az elnök úr szeretné, ha az ügy augusztusig mindenképpen megoldódna.

Az MTI híre alapján.