Pfneiszl Katrin: Nem használunk szintetikus vegyszereket

Megújult a HetiVálasz.hu. Dizájnt és nevet váltott, így lett belőle Válasz.hu. Címlapon a soproni Pfneiszl-lányok, Birgit és Katrin, a lap munkatársa utóbbi hölgyet kérdezi. 

pfneiszl-lanyok (2)

Pfneiszl Katrin (balra) és Birgit

A Válasz.hu-n egy, a Nagy Pfneiszl-interjúból kiemelt rövid részlettel promózza új számát a jobboldali kötődésű Heti Válasz. E részletből egy részletet én is idéznék:

Heti Válasz: Tíz év óta minden évjárat kap valami különös nevet. Audrey Hepburnnel kezdődött a széria…

Pfnesizl Katrin: 2004-ben Birgit megkért, hogy kóstoljam meg az újbort, és mondjam el, mit gondolok róla. Én nem jártam borászati iskolába, nem tudok olyan zsargonban beszélni, mint a szakírók…

H. V.: „Szélesen pulzáló savak, egyenesre fésült aromatika, de a finisben megbotlik a korty” – ilyesmire gondol?

P. K.: Tőlem ne várjon ilyen jellegű elemzést, figyelmeztettem a nővéremet, de azt örömmel vállaltam, hogy elmondom, mi jut eszembe, miközben kóstolok. 2004 hűvös év volt, nagyon elegánsak lettek a borok, és nekem egy akkoriban látott Audrey Hepburn-film ugrott be, Birgit pedig kapott az ötleten: úgy döntött, hogy nem írjuk fel a címke hátuljára, mi jellemző az adott palackra, hiszen azt – naptól, hangulattól, társaságtól függően – mindenki maga érzi; inkább egy kis történettel, személyes asszociációval jellemezzük a bort. Így lett nálunk az Oscar-díjas színésznő 2004 keresztanyja. 2005-ben rengeteg madárkár volt a szőlőben, ezért ennek az évnek „Seregélyek kedvence” lett a neve, a 2006-os „Vad dolog”-ról már beszéltünk, 2007-ben pedig olyan testes, férfias boraink születtek, hogy – az évszámban rejlő 007-es szám után – James Bond lett a keresztapa. 2008-ban az éjszakai permetezések emléke ihletett meg minket: mire végezni szoktunk a munkával, éppen hajnalodik, és a birtokkal szemben, a Fertő tó felszínre olyan szépen ül rá a pára, mint ha füst lenne. Így, a Deep Purple híres számának címét a Fertőhöz igazítva, a „Füst a tavon” név mellett döntöttünk. 2009. május 6-án, édesapánk születésnapján éppen talajmunkát végeztünk a szőlőben, és éppen azt beszéltük, hogy nagyjából másfél órányi munka van hátra, aztán megyünk ünnepelni, amikor olyan jégverést kaptunk a nyakunkba, hogy azt hittük, a traktorból is csak ócskavas marad. Szinte a teljes termés a földön volt, azt hittük, hogy ősszel nem is lesz mit szüretelni. De a mi szőlőnk – ellentétben a mamuttal – túlélte a „Jégkorszak”-ot, ezért ezt az évet így kereszteltük el.

H. V.: 2010-ben viszont nem készítettek prémium bort.

P. K.: Nem akartunk a korábbi évekhez képest csalódást okozni a vevőinknek, mert felépíteni egy nevet, megszerezni a bizalmat nehéz, mindent lerombolni viszont nagyon könnyű. Ugyanakkor 2010-ben nagyon népszerű lett a gyöngyözőborunk, amit shirazból készítettünk, így végül is el tudtunk evickélni a következő évig. 2008-ban kevés volt a termés, 2009-ben még kevesebb, 2010 volt a legcudarabb évünk, de 2011 aztán bőségesen kárpótolt minket mindenért: gyönyörű volt a termés, ráadásul éppen karácsony előtt hívott föl Árvay Angelika, hogy tagjai közé választott minket a fiatal borászok rangos egyesülete, a Junibor. 2011 neve így nem is lehetett más, mint „Köszönet”.