Babits: Ilyen jégverést még életemben nem láttam

A héten közepén értesülhettünk róla, hogy a Tokaj-hegyaljai borvidéken található Tolcsvát és Sárazsadány bizonyos dűlőit brutálisan elverte a jég. Olyannyira, hogy a gazdák szerint nemhogy idén, de talán még jövőre sem lesz rajta termés. A helyiek bíznak a hegyközség támogatásában.

“Százhektárnyi területen verte el a szőlőt a kedd délutáni jégeső Tokaj-Hegyalján, a kár felmérése tart, a gazdákat vélhetően több tízmillió forintos kár érte” – mondta Csoma Ernő, a tolcsvai hegyközség elnöke szerdán a Távirati Irodának.

Mint azt Csoma elmondta, az intenzív felhőszakadás mintegy félóráig tartott, a helyenként borsó-, illetve cseresznye nagyságú, pusztító erejű jég “csak”  10 eshetett, és leginkább Tolcsva és Sárazsadány térségében a Kincsem- és az Őrzés- elnevezésű dűlő károsult. A hegyközség elnöke biztos benne, hogy innen szőlőt ősszel nem szüretelnek, és tartani lehet attól, hogy a jövő évi termés is veszélybe került, ugyanis a hajtások nagy részét is elverte a jég.

Csoma Ernő nyilatkozata után felhívtam néhány borász ismerősömet, hogy ők miként látják a helyzetet. Letargikusan.

Bacsó András: Mi megúsztuk

“Az Oremus szőlőiben, mondhatni, nemigen keletkezett kár, tekintve, hogy a jégverés Tolcsvának csak egy részét érintette. Jelentős területeink vannak Erdőbényén is, de szerencsére azt a részt is elkerülte a vihar. Viszont a felaprózódott, sok-sok kis szőlőbirtokos kezében lévő tolcsvai Kincsem-dűlő komoly sérüléseket szenvedett. Egyelőre nehéz jóslatokba bocsátkozni, az mindenesetre bizonyos, hogy ez a vihar most sokak megélhetését nehezítette meg.”

Sajgó Gábor: Elkezdtük a sebgyógyítást

A Sajgó Pince tulajdonos-borásza szerint Tolcsván a jégverés csak a Kincsem-dűlőt érintette. “De ez egy egész széles sáv. Ahol átvonult a jég, ott 100%-os a kár. Nincs levél, a vihar teljesen letördelte a növényt. Az idei termés teljesen zéró, de azt mondhatom, sajnos a  jövő évi is. Egyébként a legmagasabb ültetvényeket érintette a vihar, a hegy lába felé kevésbé károsodtak a tőkék. A történtek 30-40 gazdát biztosan érintenek –  van, akinek ebben az évben mindene odaveszett.  Nekünk 2,5 hektárnyi kordonos művelésű területünk van itt, az 90%-ban megrongálódott. A lentebbi, 70 éves, hagyományos bakhátas művelésű szőlőink is jelentősen sérültek. A kárt viszont még nehéz lenne megítélni, de az biztos, hogy nem lesz kicsi, hiszen Hegyalja talán legjobb dűlőjéről van szó. A sebgyógyítást mindenesetre rögtön elkezdtük háti motoros-permetezővel, géppel ugyanis még képtelenség lenne rámenni a területre.”

id. Babits László: a több tízmilliós kár, mondhatni, nagyon óvatos becslés

Id. Babits László régóta van a szakmában, de ilyen jeget még nem látott – mint mondja. “A jégverés fősávjában éppen, hogy meg lehet majd menteni a tőkéket; a vihar teljesen leverte a hajtásokat, kritikus az állapot. És ha lehet azt mondani, nemsoká még csúnyább lesz a szőlő, mert a meleg hatására le fognak száradni a sérült részek. Növényvédelem azonnal! És le kell vágni a sérült részeket! Ha a gazdák pár mázsát tudnak majd innen termelni hektáronként, az már nagy dolognak fog számítani. Alapesetben 70-100 mázsa jön le ezekről a dűlőkről, most 5-nél több aligha fog. Nekünk is van itt, a Kincsemben szőlőnk, és mikor kimentem, végtelen szomorúság fogott el. Sokakat, sajnos nagyon sokakat érint ez most egzisztenciálisan. Remélem, hogy az illetékesek végiggondolják majd, hogy hogyan lehetne őket most megsegíteni. Akár úgy, hogy kedvező feltételek mellett biztosítanak számukra növényvédőszert, akár úgy, hogy a hegyközség kevesebb bérleti díjat kér el hektáronként a gazdáktól. Nem lesz ugyanis bevételük… A kormány támogatására most nagy szükség lenne, hogy az itteniek termelési kedve megmaradjon…”