Kézdy: Nem akartam még egy Furmint Februárt

Pénteken tartják a Hárslevelűk Éjszakáját (HÉJ) a Budapesti Harisnyagyárban. A főszervezőt, Kézdy Dánielt kérdeztem a rendezvény koncepciójáról és új könyvéről, mely nemsokára kint lesz a boltok polcain.

hej-1

Kézdy Dániel

Könyvet készülsz kiadni, mesélj erről egy kicsit.

A könyv előmunkálatai tavaly májusban kezdődtek. Alapvetően nem egy album lesz, de nagyon hangsúlyosak benne a portré fotók. A téli időszak kivételével, azt mondhatom, havonta nagyjából egy hetet-tíz napot töltünk Tokajban, terepen. A címe: Tokaj: Emberek és dűlők.

Kik fognak benne szerepelni, és mi alapján válogattad őket össze?

Gyakorlatilag az elmúlt huszonöt év legmeghatározóbb alakjai. Azok a borászok, akiknek Tokaj-Hegyalja köszönheti a mai napig tartó felemelkedését. Műfajnak nem az interjút választottam. A borászok bemutatása három módon fog történni: lesz egy általános, tárgyilagos rész; egy olyan, ahol az illető személyes filozófiáját ismerhetjük meg a saját tollából; és egy harmadik, ami az én szubjektív véleményemet fogja tükrözni.

Egyfajta karácsonyfa alá valónak képzeljük el?

Alapvetően igen. Nem ilyet akartam, nem így akartam, de nem bánom, hogy ez lett belőle. Azt gondolom, hogy most legalább hat féle könyvet lehetne írni Tokajról – gondolok itt lexikonra, útikalauzra, borkalauzra, helytörténeti könyvre és így tovább. Ripka Gergőnek a nemrég megjelent borkalauzával egyébként sikerült ennek a tátongó űrnek egy kis részét betölteni, és remélem, hogy ilyesmire az én könyvem is képes lesz. Ugyanakkor az Emberek és dűlők leginkább azoknak íródik, akiknek már van valamiféle fogalma Tokaj-Hegyaljáról és az ott dolgozó borászokról. Nem mellesleg azt szeretném, ha a külföldiek kezébe is adhatnék egy olyan könyvet, amiből a kezdeti munkásságától napjainkig megismerheti Szepsy Istvánt, Demeter Zolit, Lenkey Gézát stb. Egyébként vannak már olyan megkereséseim nagyobb cégek részéről  és itt jön be az ajándékozás, amire utaltál , akik a dolgozóiknak majd ezt vásárolnák meg karácsonyra. A magyar nyelvű kiadást szeptemberre, az angol nyelvűt októberre datáljuk.

Ha kicsit turkálhatok a zsebedben, miből finanszírozod ezt a projektet? Tudtommal nincs mögötted kiadó. Befektetők, esetleg hirdetések?

Egyik sem. Mára mindenki tudja, hogy tavaly megváltam a Vinoport.hu-tól. Tulajdonképpen az abból befolyó összeg teszi lehetvé, hogy első körben kinyomtassunk 5000 példányt. Egyébként hozzávetőlegesen 15-16 millió forintot teszek most „kockára”, de én hiszek benne, hogy sikeres lesz a könyv!

Nem hiányzik a Vinoport?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem, de hiszem, hogy jól döntöttem. Alapvetően olyan ember vagyok, aki szereti, ha mindig van valami új az életében. Ahhoz, hogy most új dologba foghattam, a Vinoport eladására volt szükség, de ez nem jelenti azt, hogy a jövőben ne vágnék bele újra egy online boros projektbe.

Létrehozol még egy boros magazint?

Valami olyasmi.

Várható, hogy ezentúl az írás lesz a fő csapásvonalad a rendezvényszervezéssel szemben?

Nem. A Furmint Február és most már a Hárslevelűk Éjszakája, meg a különböző nyári kitelepüléseink (például: Sziget – A szerk.) viszik el továbbra is az időm nagy részét. Ezekben a pillanatokban a HÉJ van a fókuszpontban.

A HÉJ-ról tavaly már beszélgettünk, és akkor úgy volt, még 2013-ban megcsinálod.

Igen, de aki ismer, az tudja, elég alapos srác vagyok. Ha valamiről időközben úgy ítélem meg, hogy még nem állt össze teljesen, akkor nem fogok vele kijönni, csak azért, hogy kipipáljam ezt is. A HÉJ egyébként a Furmint Február (FF) modelljét fogja követni, de csak bizonyos tekintetben, szeretnék ugyanis most elmenni a művészet irányába, ezért van az, hogy a Hárslevelűk Éjszakája nevében a Múzeumok Éjszakájára hajaz. Ugyanakkor mozgalomban gondolkozom továbbra is, tehát azt szeretném, ha itt is, mint a FF esetében, automatikussá válnának a folyamatok, s a múzeumok idővel maguk szerveznék meg a maguk hárslevelűre alapozott programját. De hangsúlyozom, karakterében nem akartam még egy Furmint Februárt létrehozni, inkább azt továbbfejleszteni, lazább hangvételűre fogni.

Az első időpont mindenesetre május 23. Jó sok boros program lesz aznap.

Tudom. Nemes Ricsiék aznap tartják a „11” nevű rendezvényüket a Gerbeaud-ban. Nem gondolnám, hogy ez betenné a kaput. Az egy 100 fős ültetett kóstoló lesz, a HÉJ pedig egy 250 fős sétáló kóstoló, a végén bulival.

Ez lesz a HÉJ újítása? Hogy átcsap majd a kóstoló egy buliba?

Úgy tapasztaltam, hogy egy boros rendezvény legyen akármennyire jól megszervezve, legyen akármilyen jó reklámja, híre, helyszíne, meghívottjai, az emberek egy idő után valamelyest elvesztik az érdeklődésüket vele kapcsolatban. Bizonyos esetekben jobban, más esetekben kevésbé. A HÉJ helyszíne a Budapesti Harisnyagyár egyik épülete, ami hangulatban picit underground, de mindenképpen laza. A rendezvényen lesz majd egy óvatos háttérzene egy dj által, viszont mikor vége van kilenckor, átrendezzük a termet, és onnantól már nem kóstoló lesz, hanem kvázi borbüfé. A lényeg, hogy igen, egy éjszakába nyúló bulivá változtassuk a sétáló kóstolót. Azt gondolom, hogy így talán majd egy kicsit más típusú embereket is be tudunk vonzani, mint a szokásos, az összes borkóstolóról jól ismert arcok.

Mire számítsanak a vendégek a borokat illetően? A FF esetében ugyanis azok állíthatnak ki, akiknek már a bora egy előszűrésen átesett.

Ez a rendszer marad a HÉJ esetében is, de nyilván, akinek már a FF-ról jól ismerjük a borát, tudjuk, hogy a minőség tekintetében megbízható, azzal ilyen szempontból kivételezünk. Az újaktól viszont most is kértünk be mintákat. Ami fontos: semelyik borásznak nem kerül pénzbe a HÉJ-on a stand.

A szakmának biztosítotok külön kóstolási lehetőséget?

Természetesen igen, az újságírók, kereskedők, sommelier-k számára 14:00 órától 16:00-ig biztosítunk lehetőséget arra, hogy megkóstolhassák a borokat.

Bővebb infó a HÉJ-ról itt!