2014 a körte éve

Több mint négyszáz párlatot kóstolhattok meg május 22. és 25. között a IX. Budapesti Pálinkafesztiválon. A Városháza Parkba visszaköltözött programsorozat főszereplői idén a körte és a körtés pálinka különlegességek lesznek.

A Bálint Gazda által is a gyümölcsök királynője címmel illetett körte édességek és ételek hadát ihlette az idei pálinkafeszten. Természetesen a körtés pálinkakülönlegességek kapják majd a legnagyobb hangsúlyt, köztük a hazai pálinkafőzdék párlatainak házasításából született Év Körtepálinkája, amelyet először itt kóstolhattok meg.

A különleges párlat elkészítésére meghirdetett felhívásra több mint egy tucat hazai pálinkakészítő jelentkezett. A pálinkakülönlegesség végül a Gusto, Nobilis, Márton és Lányai, Csalló, Tokaj-Hegyalja, Schiszler és Harmatrázó körtepárlatok házasításából született meg. A magyar pálinkafőzdék közös blendje idén is limitált számban készül, mindössze 1500 palackkal gyártanak belőle.

A fesztiválon résztvevő pálinkafőzdék kínálatából idén a különleges körtepárlatok emelkednek ki, de a többi gyümölcsből készült pálinka is képviselteti magát. Az Árpád és Vadász Pálinka például igazi újdonságként Árpád dupla ágyas barackpálinkával, a Zsindelyes Pálinkaház dió likőrkülönlegességgel, a Matheus Szóráth Pálinkaház szűretlen, speciálisan gyümölcságyon, eperfa hordóban érlelt, 44 százalékos Fruits Fürtös Meggyel, a Schiszler Pálinka pedig a belga csoki és az alföld gyümölcseinek legjavát őrző pálinkaházasításával készül a belvárosi rendezvényre.

Az idén 30 éves Békési Pálinkaház pedig meghív mindenkit egy kupica pálinkára, akik vele együtt idén ünneplik 30. születésnapjukat.

***

A belépőjegy mellé a pohár mellé két kóstolókupon is jár, amelyek egyikét az Év Körtepálinkájára, a másikat pedig bármely főzde egyedi ajánlatára válthatjátok be. A fesztivál részletes programját és a további hasznos információkat itt találjátok: www.budapestipalinkafesztival.hu.