Burgenland édes világa

A burgenlandi Kracher pince édes borain keresztül nyertünk bepillantást a DS Austrián a sógorok TBA világába. Tokajt most felejtsétek el. Minden, amit az édes borokról a sajátjainkon keresztül megtanultatok, felejtsétek el. Sav-cukor egyensúly? Felejtsétek el. Legalább ti, ha már egyszer én az Istenért sem tudom…

kracher-2

Édes borok a Kracher borászattól (fotó: Kracher / Facebook)

Bármelyik nemzet Magyarországon tartott mesterkurzusára üljek is be, az előadó profizmusa, boraikba vetett feltétlen hite, prezentációs készsége mindig csodálatra késztet. E helyütt, a DS Austria kapcsán, legyen szó akár Josef Umathumról, akár Hans Nittnausról, akár a Kracher pince portfóliómenedzseréről, Erich Andertről, az a lendület, gördülékenység, a legdurvább keresztkérdésekre csuklóból kipattanó válaszok, amit előadásaikon tapasztalhattam, folyton olyan laza asszociációkra késztettek, mint hogy milyen jó azoknak, akik nemcsak földrajzilag tagjai Európának.

Európainak lenni sok mindent jelent – innen a “Balkán margójáról” nézve számomra azt is jelenti, hogy tehetséges vagyok és élek vele. Nem a felzárkózás után sóvárgok, hanem helyben vagyok. Megvalósítom önmagam. Voltaképpeni érettségnek tekintem, ha valaki tehetséges, és megfelelően és megfontoltan él is vele. Ezt épp tegnap olvastam: “érettnek lenni annyi, mint megkétszereződve fiatalnak lenni”. Rudolf Kassner az igazán nagy tehetségről így nyilatkozik: „Während wir suchen, geht er den Weg, und indem er ihn geht, entsteht der Weg unter seinen Füssen, und diese Bahn ist sein Maßf.” A világ megújításához tehetségre van szükség.

Azokért az élményekért, amikor egy Umathum vagy egy Nittnaus tehetségéből részesedhetünk, mást érezni, mint hálát, tényleg balkáni attitűd. Ugyanakkor ha egy Kracher tehetségéből való részesedés után nem érzünk hálát, a dolog teljességgel bocsánatos. Nem azért, mert a pince (és amúgy majd’ egész Ausztria) édes borainak szerkezeti egyensúlytalansága oly bántó volna, hanem mert minden gondolkodás, amelyik nem Tokajt óhajtja az édes borok trónusára felültetni, megalapozatlan.

Nekünk, magyaroknak az a szerencsénk, hogy a legnagyobb gondolkodók, akiknek borajánlás kapcsán a véleményére adhatunk, éppen Tokajt teszik meg az édes borok hierarchiája csúcsának. Lokálpatriotizmusunk és elfogultságunk éle ennél fogva valamelyest tompul. Az édes borok felöli állásfoglalásunk ettől aztán némileg európaibbnak tűnik, még ha oly jól tudjuk is, hogy éppen ez a kérdés az, amely kapcsán kompromisszumra még életveszélyben sem hajlanánk.

Kedves Olvasó, te aki annyira művelt vagy és helyes értékítélettel bírsz – esetleg a világra nálam nagyobb kitekintéssel rendelkezel , kérlek, nézd el nekem, hogy az alábbiakból olyannyira sugárzik az elfogultság. Nem tehetek róla. Tokaj mámorával örökre megfertőződtem, s felsőbbrendűségének érvényét a magam okfejtései kapcsán elhárítani már nem tudom, de őszintén szólva, nem is áll szándékomban.

kracher-mesterkurzus-ds-austria-1

Egy fáradt színű édes a Krachertől

Kracher-mesterkurzus – kóstolási jegyzet

Kracher Weinlaubenhof – Traminer 2011, Trockenbeeerenauslese No. 1.

Csillogó arany megjelenés. Őszi- és sárgabarackos jegyek, amolyan kezdődő aszalványos formában, akácméz, és egy nagyon-nagyon visszafogott farmakológiai jelenlét az illatban, ami junkie korszakomból leginkább a friss amfetamint szagát idézi. A sav-cukor egyensúly kapcsán kéne Tokajt elfelejteni, de bevallom férfiasan, nem tudom. Nem kevés a sav, de az egyensúly még így is a maradékcukor irányába bomlik. Az alkohol is fűt, de legalább a préselés során figyeltek arra, hogy ne jelentkezzen egy olyan csersavasság, mint ami a tokaji vagy a badacsonyi kései szüretből származó édes borokban bántóan sokszor tetten érhető. Lecsengése kellő hosszúságot mutat, az ízkép tiszta, az aszalványok és a mézes aromák intenzíven jelentkeznek. Koncentrált, szerethető ital, biztos sokan szeretik is. 85 pont

Kracher Weinlaubenhof – Scheurebe 2010,  Trockenbeerenauslese No. 3

Narancs- és mandarinolaj az illatban, szellőztetéssel azonban a mézesség mellett egy tiszta sárgadinnyés vonal is beköszön. Olajos, lassú ritmusú, szintén cukordomináns tétel, de több izgalommal és mélységgel, mint az iménti, 2011-es társa. Csersav itt sincs, az ízképet pedig a mazsolás, selyemfű mézes jegyek mellett sok-sok citrus és egy kevés menta is frissíti. Hosszú, véget nem érő bor. 86-87 pont

Kracher Weinlaubenhof – Cuvée 2003, Trockenbeerenauslese No. 1

Borostyán színű, agg aromákat mutató ital. Dohánylevél, aszalt füge, gépolaj kavarog az illatban, de valami elképesztő intenzitással, amit szellőztetéssel egy kedves, mandarinos citrusosság frissít. A sav-cukor egyensúly itt szebb, mint az előzőeknél, de kalandba azért ezúttal se verjünk magunkat. Lomhán kavargó méz, kamilla, körömvirág, főtt mandarin az, amit ízben kapunk. 85 pont

Kracher Weinlaubenhof – Muskat-Ottonel 2009, Trockenbeerenauslese No. 4

Arany szín. Határozottan friss, citrusos, őszibarack aszalványos, érintésnyit penicilines jegyek érkeznek illatban. Gesztenyemézes, fügés, főtt narancsos hangulatok az ízképben. Ajánlom mézes csirkemellhez, mézes pulykamellhez, mézes tejberizshez vagy csak szimplán egy kis kanál mézhez. Gasztróban tehát ne ezt alkalmazzuk… 82 pont

Kracher Weinlaubenhof – Rosenmuskateller 2008 , No. 4

Dél-tiroli, hamar termő akármi. Rosenmuskateller. Leszúrod az iskolát és egy év után gyümölcs lesz belőle – ez mondjuk durva. Színe olyan, mint egy 61 éves, neoncső alatt érlelt aszúé. Illata semmitmondó, vizes, de ha erősen megfeszítem a homlokizmaimat: karamellizált ananászos, enyhén szárított gombás. Teste vékony, sava alig. Ezzel legföljebb csak a cukorbetegeket lehet a másvilágra segíteni. 78 pont

Kracher Weinlaubenhof – Welschriesling 2007, Trockenbeerenauslese No. 7

Kőporos, sóderes, mazsolás illatfelhő. Ízben szintén sóderes, sőt, salétromos – már ha valamit meg kell határozni a mézes geilség mögött. Kevés a sav, nagy a test – sajnos nehezen fogyasztható, lomha a bor. Hadd fejezzem ki magam tiszántúli germánsággal: el van ez kövéredve, Bruder.

Kracher Weinlaubenhof – Chardonnay 2006, Trockenbeerenauslese No. 10

Narancsvelő, szegfűszeg és méz az illatban. Ízben majdnem ugyanez, lecsengésben bejön egy kis mazsolás, botritiszes vonal is. Nem tudok már mit írni; letompultam. Csak ismétlem önmagam: savhiány, nagy test, mézsokk. 82 pont

Kracher Weinlaubenhof – Welschriesling 2001, Trockenbeerenauslese No. 8

Borostyán megjelenés narancs reflexekkel. Illatban élesztő, gépolaj, datolya, szárított gomba – szóval egy erősen agg világ jelentkezik. Sárgabarack dzsem, aszpirin, narancs az ízképben. 85 pont

Kracher Weinlaubenhof – Welschriesling 1998, Trockenbeerenauslese No. 11

Visszafogott, kissé közönséges, traubis-pezsgőtablettás-almás világ az illatképben. Ízben jön ez a traubis, 7UP-os buta vonal, de van mögötte datolya, mazsola és méz is. 82 pont.

Kracher Weinlaubenhof – Kracher 2002, No. 12

Borostyán szín, mélynarancs törésekkel. Illatban is narancs. Narancskompót. Ízben meg pláne. Drága nagymamám, jaj, de szeretné. 79 pont.