A Régimódi Tiffán egy champion-díjra azért még mindig jó!

Véget ért a Portugieser du Monde, a világ egyetlen kékoportóról szóló borversenye, amelyen a villányi Tiffán pince 2012-es évjáratú Régimódi cuvée borával a portugieser-alapú házasítások kategóriájában ért el szuperelső helyezést.

tiffan-ede-3

Tiffán Ede (fotó: Tiffán Ede és Zsolt Pincészete / Facebook)

Tiffán Edét senkinek nem kell bemutatni. Ő volt az első, aki megkapta az Év bortermelője díjat 1991-ben. Legutóbb a Borászok Borásza cím kapcsán lehetett róla hallani, amit, mint ismert, végül a tarcali illetőségű Berecz Stéphanie vihetett haza április 25-én, de a legjobb öt között a villányi borászt is üdvözölhettük. Ezúttal pedig egy Pécsett rendezett nemzetközi borverseny, a kizárólag egyetlen fajtára specializálódott Portugieser du Monde kapcsán kell róla beszélni. A Pécsi Borozó főszerkesztője, Győrffy Zoltán által életre hívott, a múlt hétvégén megrendezett portugieser borversenyre 6 ország termelőinek 72 portugieser bora és portugieser alapú házasítása érkezett. A nemzetközi zsűri a minták kóstolása alapján a 19 aranyérem mellett 3 champion-díjat is odaítélt. Közülük az egyiket Tiffán Ede vihette haza Régimódi nevű, 2012-es évjáratú portugieser alapú házasításával.

Kóstolási jegyzet: Tiffán Régimódi 2012

Három rész kékoportó, egy rész kadarka adja a bor alapját. Illata tömény augusztus; egyszerre tobzódik benne a nyár végén betakarítandó áfonya, szeder, szilva és kékszőlő. Az ornamentikát fűszerek csak visszafogottan tarkítják, ami mégis felfedezhető, az a szárított málnalevél és egy éppen csak finoman jelentkező vaníliásság. Tanninjai puhák és érettek és mennyiségre a közepesnél kevesebbek. Az alkoholtartalom nem pici, 14,5%, de valahogy mégsem érezni, hogy olyan veszettül megbontaná ez a bor szerkezeti egységét. A savak persze lehetnének élénkebbek, de a természetből többet még erőszakkal sem lehet kicsikarni itt, Villánnyban. És éppen ez a lágyság az, amiről biztosan és mindig tudom, hogy Villány van a poharamban, és pont az ilyen kékoportó (alapú házasítás) az, ami új hitet ébreszt bennem a borvidék irányába. Nem is csodálom, ha egyes külföldi szakértők a portugiesert Magyarország beaujolais-jeként tartják számon, csupa pozitív jelzővel megtűzdelve.

Amúgy egy portugieserhez képest nem mondanám olcsónak a Régimódit. A Pannon Borboltban például 3.290 forint, a Selection-ben meg még drágább, ott 3.700 forint.

Szlovákia és Ausztria is a champion-díjasok között

A másik két champion-díjat a szlovák Terra Parna a 2010-es Modry Portugal borával a 2012-es vagy régebbi évjáratú portugieserek kategóriájában, az osztrák Weingut Weinfried a 2013-as Granat Portugieser borával érdemelte ki.