DS Austria – Prémiumban utazva – ápr. 29.

Nehéz olyan országot találni a világban, amelynek borászata az elmúlt 25 évben olyan jelentős fejlődésen esett át, mint Ausztria. A változáshoz persze szükség volt arra a bizonyos ’85-ös glikol-botrányra, de az, ahogy a sógorok a padlóról felállva, mondhatni, világkarriert befutva szilárd helyet szereztek a top szegmensben, egészen kivételes teljesítmény. A mesterkurzusokkal és sétáló kóstolóval tarkított DS AUSTRIA elnevezésű rendezvény ezt a teljesítményt igyekszik majd reprezentálni április 29-én.

austrian-wine-1

fotó: Austrian Wine Marketing / Facebook

A minőségi megújulás és a nyomában járó nemzetközi sikerek úttörője egyértelműen Wachau és a grüner veltliner-riesling kettős. Az osztrák Duna-kanyar ásványos, ropogós, ízletes fehérborai rekordsebességgel találták meg helyüket a modern top gasztronómiában, legnagyobb európai konkurenseiket, Németország legjobb rizling-termőhelyeit, illetve Elzászt pedig talán épp tudatos építkezésükkel, modern, minőségi kommunikációjukkal, tudatos márkaépítéssel sikerült maguk mögé utasítaniuk.

Ausztria borászata számokban

Ausztria minőségi bor szempontjából releváns része, a Weinland Österreich-ként is emlegetett keleti, dél-keleti országrész, szűkebben a magyar-szlovén határvidék, illetve a Duna Bécs feletti völgye, valamint a fővárostól északra eső területek. Az alpesi országban összesen 46 ezer hektáron termesztenek szőlőt, mely területnek 65%-a fehérszőlő, a fennmaradó 35 % pedig vörös szőlő. Ami a fajtaösszetételt illeti, az őshonos szőlőként szeretett Zöld veltelini dominanciája egyértelmű, 14 ezer hektáron termesztik a fajtát, ami több mint kétszerese a második legnépszerűbb Zweigelt (6,5 ezer ha) és négyszerese a megosztott harmadik olaszrizling, kékfrankos párosnak (3,5-3,2 ezer ha).

austria-wine-map

Ausztria borvidékei (fotó: aries-wineny.com)

Minőség kompromisszumok nélkül!

De mi az ami az osztrák bort olyan különlegessé teszi? Sok oka van, és ezek a tényezők egymással karöltve készítették elő az utat az utóbbi néhány évtizedben a szenzációs minőségi robbanás eléréséhez. Az egyik fő ok a borkészítés tradíciója. A szőlő szoros kölcsönhatásban van a tájjal, a kultúrával és a mindennapi élettel. Ez vonatkozik a tipikusan osztrák szőlőfajtákra is, melyeket széles körben telepítenek a borvidékeken. Az ideális geológiai és klimatikus viszonyok párosa teremti meg a feltételeket az egyedi karakterű, személyiséggel rendelkező borok készítéséhez.

A koncepció mögött ez a sikertörténet fontos szerepet játszik. A szőlősgazdák és a borászok hamar megértették, hogy kulcsfontosságú a tradíció és a modern eljárások ötvözése. Mottójuk: minőség kompromisszumok nélkül!

DS Austria, avagy felvonul az osztrák bortermelés színe-java

A tavalyi kóstoló sikere után nem is volt kérdés, hogy a Drop Shop idén is bemutatja Ausztria legszebb prémium borait. Idén viszont még több pincészet, még több csúcsbor lesz majd megtalálható április 29-én a Vörösmarty tér 7-8- szám alatti Gerbeaud-házban.

Program:

MESTER KURZUSOK (4.900.- / MK)

14:30 – 15:30 Grüner Veltliner Smaragd Vertical – Leo Alzinger

14:30 – 15:30 Ried Hallebühl Zweigelt 1991-2011 – Josef Umathum

15:45 – 16:45 Tement Zieregg Vertical – Armin Tement

15:45 – 16:45 Tannenberg Blaufrankisch Vertical – Hans Nittnaus

17:00 – 18:00 Pannobile Tasting – Claus Preisinger

17:00 – 18:00 Kracher TBA Series – Erich Andert

SÉTÁLÓ KÓSTOLÓ (13.900.-)

19 – 22 óráig!

Kiállítók:

  • Weingut Prager (Wachau)
  • Weingut Alzinger (Wachau)
  • Weingut FX Pichler (Wachau)
  • Claus Preisinger (Burgenland)
  • Hans Nittnaus (Burgenland)
  • Weingut Umathum (Burgenland)
  • Weingut Velich (Burgenland)
  • Weingut Moric (Burgenland)
  • Weingut Tement (Stíria)
  • Weingut Kracher

A borok mellett ingyenes büféasztal várja majd a vendégeket!

További infók: dropshop.hu