Zwack Open – tavasz

Elvesztettem Zwack Open-szüzességemet; Szittnyai Zalán, a ZIB borkereskedője jóvoltából végre részt vehettem Soroksári úti kóstolójukon, ahol partnereik – nevezetesen: Csetvei Kriszti, Légli Géza, Szecskő Tamás, Juhász Zsolti, a Nyakas Pincészet, a Homola Pincészet és a Dobogó Pincészet – locsolták boraikat az arra érdemeseknek.

zwack

A Zwack Open brutális. Mondták ezt már sokan, de eddig valahogy mindig volt valami, ami beékelődött elé. De most! Végre most eljuthattam ide, a Zwack Péter és családja fotóival majd’ minden négyzetcentimétert beborító Zwack Unicum Múzeumba, ahol a ZIB szokta tartani pár havonkénti portfólió-bemutatóját.

A Zwackról elsőre nyilván mindenkinek ez a keserű, fekete ital jut az eszébe: az Unicum. Régen, mikor ez ilyen citrusos verzióban is berobbant, imádtam. Akkoriban még – a középiskolai évek alatt – a szentesi Mátyás Rock Kocsmában dolgoztam pultosként, és mit mondjak, megszámlálhatatlan azoknak a gömböknek a száma, amelyeket szolgálati italként magamba locsoltam a legkülönfélébb death metal koncertek alkalmával. Nos, mikor a Zwack Múzeum borkóstolásra berendezett termébe belépve a borospoharak asztalán észrevettem egy tipikus, magas falú, koromfekete italtálcát, közepén a jól ismert piros Zwack-emblémával, elöntött a nosztalgia: gyógynövénykeserűs-barnaszofis ízemlékek törtek fel belőlem, és lelki szemeim előtt megjelent 19 éves önmagam a Mátyás ötven forintos érméktől és feles Unicum Nextektől roskadozó csocsó asztalánál. Na, mindegy.

zwack-open-1

Full house

A Zwack Múzeum funkcionális, hangsúlyosan világoszöld enteriőrje a fotókirakatokat megvilágító tompa sárga fénnyel, meg ezzel a pepita padlóval barátságos helyszín. A rendezvény iránti  érdeklődés óriási volt; gyakorlatilag két lépést nem lehetett úgy megtenni, hogy az ember ne löttyintse rá valakire a borát (vagy fordítva). És, uraim, ha eddig azt hittük, hogy a BorJour Klasszikokon vannak a legjobb nők, hát nem, nagyon nem. Az az aligszoknya-bemutató, ami itt kerekedett, felülmúl mindent – és a nyár még csak most jön! Szóval, én biztatnék mindenkit, aki még nem volt, hogy szakajtsa át Zwack Open-szűzhártyáját, mert hangulatát tekintve ez tényleg egyedi a mai boros rendezvények palettáján.

Csetvei Kriszti

A móri borászhölggyel 2011-ben ismerkedtem meg egy, a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott Somlói Évjárat Bemutatón (Krisztinek ugyanis a kezdetektől fogva készít bort Somlóról is). Eltelt azóta három év, és azt látom, Kriszti az egyik legtudatosabban építkező borász, aki ma a kézművesek között a kézműves fogalom alkalmazása nélkül, fokozatosan hasít előre. Nem tudom pontosan, mi lehet sikerének titka, de meg kell nézni mondjuk a szintén móri Miklós Csabit, a szőlőskislaki Légli Gézát, az etyeki Hernyák Tomit – mindannyian egy életérzést próbálnak adni. Ott van a bor mögött az arcuk, és ami nagyon fontos: van egyéniségük. Van stílusuk. Tudom, némely borász legyintene a vastagkeretes dizájnszemüvegre meg a kuszán a nyakra tekert tiri-tarka sálra – de akár tetszik, akár nem, ha ma a borfogyasztók legaffinisebb közönségét (25-40) akarjuk megszólítani (kivált Budapesten), akkor kell adnunk a külsőre – legyen szó öltözködésről vagy weboldalról. Ez egy ilyen világ, kár ragozni.

zwack-open-4

Csetvei Kriszti

Csetvei – Királyleányka 2013

Elképesztően intenzív az illata. Harsogóan citrusos, fehér húsú barackos, jázminos, mentás. A savak ugyan lekapják az ember fogzománcát, de mégis mit várunk egy móri bortól? A test közepesnél vékonyabb, az alkohol pedig féken tartott. Szerintem nagyon sok palackot le lehet nyelni belőle egy tavaszi grillpartyn.

Csetvei – Somlói Olaszrizling 2013

A Kő-Papír-Olló-sorozat Papír tagja ez a tétel.  Dominánsan ilyen októberi körte aromája jelenik meg az illatban, de ha hagyjuk, hogy szellőzzön, kapunk egy kis köves ásványosságot is. Nem egy bonyolult, de annál vibrálóbb, élettelibb bor. Feszes szerkezet, szikrázó savak, visszafogott alkohol, egy, a közepesnél vékonyabb test és hosszú, sós lecsengés jellemzi. Nagyon szerethető, ipari mennyiségben fogyasztható ez is.

Csetvei – Szürkebarát 2012

A Nap-Hold-Csillag-sorozat Hold fantázianévre hallgató tétele ez a szürke. Kapott öt és fél hónap hordót. Illatai nehezen megfoghatók: talán alma, talán püszke – mindenesetre hideg tónusok váltják egymást. Ízében fehér húsú gyümölcsöket, a lecsengésben pedig citrusokat kapunk. Bitang móriak ezek a savak, de szerencsére van mögötte tartalom is.

***

Szecskő Tamás

Szecskő Tamás boraira voltam ezen az estén a leginkább kíváncsi, kivált a zöldveltelinijére. Egy barátom éppen Gyöngyöspatán telepítget a Gereg-dűlőben, s most, mikor a kékfrankos oltványai már a földben várják az esőt, azon töri a fejét, hogy fehérnek rizlingszilvánit meg ottonelt meg esetleg furmintot foglalkoztatna. Ki tudja, sok mindenből lehet arrafelé jó bort készíteni, de az biztos, hogy az olaszrizing (lásd Losonci Bálint) és a zöldveltelini (Szecskő) kimondottan jól érzi itt magát.

zwack-open-8

Szecskő borok

Szecskő – Zöld veltelini 2012

Sokat vártam ettől a tételtől, de most, ebben a formában nem győzött meg. Kissé túlérett jellegű, szesztöbletes bor. Nem akarok okoskodni, fingom sincs a szőlészkedésről, de talán az ilyen borokra szokás mondani, hogy “megcsúszott a szüret”. A rend kedvéért (mert azért az élmény nem volt szörnyű), egy 83 ponttal tudnám a leginkább kifejezni véleményem.

Szecskő – Pinot Gris 2012

Őszibarack, jázminolaj és ez a tipikusan mátrai, édeskés mineralitás jelentkezik az aromaprofilban. A savak rendben vannak, a test már túl van a közepesen, az alkohol viszont ezúttal is szalad. Jó pofa cucc ez így is, megvan a maga stílusa, de ez a szeszmennyiség az elegancia, a jól ihatóság rovására megy…

Szecskő – (Alap) Pinot Noir 2012

Halvány rubin színű folyadék, illatában lila szirmok, piros bogyók és van itt sajnos egy határozott barna almás vonal is, ami csak nem akar tisztulni, akárhogy pörgeti az ember. Ízben sok gyümölcs, de ez a kis bizonytalanság a kortyban is tetten érhető.

Szecskő – Rubintos 2012

Piros bogyós gyümölcsök, sok-sok fűszer és egy kis illó tarkítja az illatképet, ami azért szellőztetéssel finomodik. Tanninja puhák, savai kellően élénkek, alkoholja optimális. Ízében gazdag, lecsengése kellően hosszú, van benne fantázia.

Szecskő – Turán 2012

Éjsötét színű bor. Illatában fekete szeder és kőpor. A kortyban fajtajellegesen sok a tannin, a sav (szintén fajtajellegesen) alacsony, a test közepes. A turánnak egyedül a Mátrában (esetleg Eger peremvidékein) van keresnivalója, de azt gondolom, hogy akkor is legföljebb csak a pincénél érdemes vele zsonglőrködni, mint helyi izgalommal. Zavaró jegyek ebben a borban is felbukkantak.

***

Dobogó Pincészet

Domokos Attiláék 5 hektárról termelnek bort, de minden, ami velük kapcsolatban lényeges, elolvasható itt. Amit esetükben külön kiemelnék, az a pinot noirjuk. Néhányan próbálkoznak már vörösbor készítésével a Tokaji borvidéken – különösebb kommunikáció nélkül. A hűvösséget kedvelő pinot noir mindenesetre jó választás lehet itt, az európai szőlőtermesztés legészakibb zónájában. Tudták ezt már a régiek is, hiszen a filoxéravész előtt állítólag sokfelé termeltek Tokajban kisburgundit.

zwack-open-6

A Dobogó pinot-ja

Dobogó – (birtok) Furmint 2011 – Szent Tamás-dűlő

Illatban közepes intenzitással támadnak a sárga húsú gyümölcsök, főként mangó és marakuja. A bor teste közepes, savai élénkek, az alkohol nem bántó. Ízképében a só és a kő aromái dominálnak. Szikár, feszes, tartalmas cucc.

Dobogó – Betsek Furmint 2011

Ebből a dűlőszelektált tételből 654 palack készült, ami nem sok. Az aromaprofilt sárgadinnye, ananász, só és pattintott kő jegyei alkotják, a hordóaromák pedig ez alatt a három év alatt szépen integrálódtak. Tömör, dinamikus savú, olajos textúrájú, nagy testű, hosszú lecsengésű bor, valahol a 87 pont környékén.

Dobogó – Pinot Noir 2010 – Mád, Úrágya-dűlő

Hűvös, ásványos karakter bontakozik ki illatban. Ízben finoman kapunk egy kis szárított gombát és koriandermagot is, meg persze piros bogyós gyümölcsöket. Teste szinte kecses, tanninjai simák, savai élénkek, alkoholja közepes. Jó formában van, de még mindig van hova fejlődnie.

Dobogó – Satöbbi 2011 (édes hárslevelű)

Illatában hársméz és birsalmasajt. Teste vékony, vizes, ettől kissé közönséges.

Dobogó – Mylitta 2010 (édes furmint)

Illatban marakuja és vakolat. Sav-cukor egyensúlya rendben van, mazsolás jegyei bombaként robbannak a szájban.

Dobogó – 6 puttonyos aszú

Datolya, dohánylevél, selyemfű méz és zöld dió héja az aromaprofilban. Briliáns egyensúly. 90+

Dobogó – Natúr Esszencia 2006

Füge, aszpirin és rengeteg méz ízében. Egyebet nehéz róla írni, mert ugyebár ez nem igazán alkoholos ital a maga 1-1,5% alkoholtartalmával. Egy szivart azért ehhez már illik pattintani.

***

Légli Géza

Avagy borász micisapkában. Légli Gézára mondom azt, hogy az egyik olyan kézműves, a természettel együtt lélegző borász, aki remekül ráérzett arra, mire van szüksége a mai fogyasztóknak, s akit mindemellett nem darált be a piac. Laza, megszólítható, humoros (ez mondjuk adottság), és úgy tölti a bort, hogy hozzáteszi rögtön: “kevés tannin, magas sav, közepes test, tudatos hangolás, kérsz még?”

zwack-open-2

Légli Géza örömboroztat

Kislaki – Rajnai Rizling 2012

Napraforgó és alma illatban. Savai lüktetnek, alkoholja, teste közepes, ízében citrusok és alma dominál. Tiszta, egyenes vonalú, elegáns bor. Azt hiszem, a kóstoló legjobbja volt száraz fehér kategóriában (a Dobogó Betsek mellett).

Kislaki – Chardonnay 2012

Illatában sárga szirmok és banán. Savai szépen pulzálnak, a test vékony, kecses, az alkohol maximum közepes. Ízében pörkölt magvakat és sárga húsú gyümölcsöket találni. Szikrázó, felvillanyozó!

Kislaki – Dávid Sauvignon Blanc 2012

Szőlővirág, szőlőcukor illatban. Alkoholja alacsony, teste vékony, savai roppannak, íze gazdag aromatikájú, és főként florális, fehér húsú gyümölcsös jegyeket hordoz. Nem a megszokott sb-vonal!

Kislaki – Syrah 2013

Bíbor színű, fiatalos, üde, fanyar bogyós gyümölcsök aromáitól gazdag bor. Ízben kökény, goyi, ribizli, csipke, a lecsengésben pedig jön némi borsos-koriandermagos világ is. Alkoholja alacsony, savai élénkek, csersava alig van. Ízbomba!

Kislaki – Válogatás Pinot Noir 2012

Illatában meggylé, szellőztetéssel kapunk fűszereket és egy kis tejcsokoládét is. Ízében hibiszkusz, rózsabors és meggy hosszan. Könnyed, jól iható bor, de egy-két évnyi palackos érlelés még jót tenne a savainak.

Kislaki – Kékfrankos 2012

Harsognak benne a piros bogyós gyümölcsök. Szerkezete szintén a jól ihatóságról, könnyedségről szól, de van mögötte tartalom. Szintén egy fiatal tétel; írni-olvasni csak most tanul, nézzünk rá vissza egy év múlva.

***

Nyakas Pincészet

Az Etyek-Budai borvidéken gazdálkodó Nyakas Pincészet a korrekt, napi borok pincészete. Az a pici kis velük szembeni averzióm pusztán abból táplálkozik, hogy az ipari borok mezején nem sok egyediséget, izgalmat találni – egy Don Olivér persze nem is a nagy műértőket célozza.

zwack-open-7

Nyakas-borok jégen

Amit kóstoltam tőlük: Don Olivér 2013, Chardonnay 2013, Pinot Gris 2013. Írnék róluk, ha lenne igazi különbség közöttük, de azon túl, hogy szerkezetileg mindhárom körzővel-vonalzóval van megrajzolva, jól ihatók és kellően aromatikusak, mást nemigen tudok róluk mondani…

***

Juhász Tibi, Pastor

A szekszárdi illetőségű Juhász Tibire valahol mindig is irigykedve néztem. Bejárta az egész világot, közben tapadtak rá a nők, most meg elkezdett kicsiben borászkodni, kint élhet a természetben, jó borokat csinál, menő helyekre jutnak be a termékei, és még a biznisz is jól megy neki. Egy, a városi élettől besokalló, azt maga mögött hagyni szándékozó ember ennél többet, azt hiszem, nem is kívánhatna.

zwack-open-10

Pastor – Kékfrankos 2011

Egészen izgalmas illatok: kökény, sült bacon, hibiszkusz, zöld bors, ízében pedig egy erőteljes eperdzsemes-füstös világ bontakozik ki. Finom, érett tanninokkal, a közepesnél egy kicsit magasabb alkohollal, összességében izgalmas, egyedi karakterrel rendelkezik. A Kékfrankos Hava épp’ dübörög, így megjegyezném, nálam ez a bor mindenképpen beférne a Nagy Top 10-be.

Pastor – Medito 2011

Kékfrankos, cabernet franc és cabernet sauvignon házasítása. Intenzív füstös, feketeszedres, szegfűborsos illatokkal nyit, amolyan szekszárdi lendülettel. Tanninjai már érettek, teste telt, savainak élénksége pedig jelzi: jó pár év van még benne. Koncentrált gyümölcsbomba!

***

Homola Pincészet

A Balaton északi részén, Paloznakon, Csopakon, Alsóörsön, Balatonfüreden és Tihanyban szőlőt termelő Homola pincészet nem is olyan régen az ország egyik legjobb fiatal borászát, az Erdőbénye és a Balaton között ingázó Homonna Attilát nyerte meg főborászának, aki tokaji borai kapcsán már sokszor bizonyította tehetségét. A Homola-boroknak pedig drukkolunk, hogy kellő ismertségre és elismertségre tegyenek szert – bár aki ismeri már kékfrankosukat, emiatt nem hiszem, hogy aggódni fog.

zwack-open-5

Homonna Attila

Homola – Olaszrizling 2012

Gyömbér, alma és fahéj illatban. Savai határozottak, élénkek, a test közepesnél valamivel vékonyabb, de szerencsére az alkohol is moderált. Ízében citrusos, mandula kesernyés. Egyszerű, közérthető bor.

Homola – Olaszrizling, szürkebarát cuvée 2012

Egy dűlőválogatás, amely kapott egy év hordós meg egy év palackos érlelést. Aromaprofiljában körtét, almát, pörkölt magvakat találni, de most mintha még a hordós aromák erre az egészre túlságosan rátelepednének. Még egy év és ez biztosan integrálódni fog. A szerkezetre nincs panasz, jó ivású, szép beltartalmi értékekkel rendelkező bor.

Homola – Kékfrankos 2012

Illatában szilva és pemetefű, ízében hasonló jegyek. A tannin mennyiségre több a közepesnél, de minőségre jó, szinte érett. Lecsengésben kapunk egy csomó fűszert, összességében azonban egy gyümölcshangsúlyos, jó savú, nagyon szerethető tétel.

zwack-open-9

Toronyi Zuzu a pult mögött