Ki lesz a Borászok Borásza?

Mint ismert, 2014-től jelentős változást történt a Borászok Borásza díj odaítélésében; a Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma helyett már a jelölés joga is a borászok kezében van; idén az eddigi évek Borászok Borászai dönthették el, hogy ki az az ötven magyar borász, aki esélyes a végső cím elnyerésére.

Voros Akos +36 30 224 8330

Balról: Bussay László, Berecz Stéphanie, Tiffán Ede, Jásdi István, Ipacs Szabó István

A „halhatatlanok klubjának tagjai”, azaz a Borászok Borásza cím eddigi birtokosai: Demeter Zoltán (2007), dr. Lőrincz György (2008), Szepsy István (2009), Légli Ottó (2010), Kaló Imre (2011), Györgykovács Imre (2012), Szentesi József (2013).

A díj odaítélése

A Borászok Borásza cím birtokosa az a kiemelkedő minőségű bort készítő személy lehet, akit az elmúlt évek Borászok Borászai a hazai bortermelők 50 legjobbja közé jelölnek. Minden jelölt egy szavazattal rendelkezik. A győztest egyszerű többséggel, de kétkörös szavazással választják meg. Az első kör után a legtöbb szavazatot kapott 5 jelölt közül hozza meg a végső döntést az 50 jelölt szintén egy-egy szavazatával.

Szavazategyenlőség esetén a legidősebb jelölőtestületi tag szavazata dönt. A Borászok Borásza örökös cím, amelyet nem lehet újra elnyerni.

Április 25-én közülük kerülhet ki a Borászok Borásza győztese:

Ipacs Szabó István – Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet

ipacs-n

Ipacs Szabó István (fotó: Vylyan)

Kertészettel, szőlővel, borral foglalkozó családban született, így a föld, a növények, a szőlőtermészetes közegében nőhetett fel. Gyerekként is érdekelte ennek a világnak a sokszínűsége, ezért a mezőgazdaság számára érdekes részeit megismerve, agrármérnöki, szőlész-borász szakmérnöki és gazdasági agrármérnöki végzettséget szerezett a Szent István Egyetem karain. Igyekezett a világot felfedezni, így rendszeresen dolgozott osztrák szőlőkben, pincékben. Két idényt gyakornokoskodott Kaliforniában is. 1999-től, Debreczeni Pál felajánlotta lehetőséggel élve a Vylyan csapatához szegődött, rögvest a „sűrűjébe”, a szüretbe csöppent, azóta pedig neve egybeforrt a pincészet nevével.

Tiffán Ede – Tiffán Ede és Zsolt Pincészete

tiffan-ede (2)

Tiffán Ede fotó: Elitbor)

Tiffán Ede 1965-ben végezte el a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolát, majd 27 évig okleveles kertészmérnökként szőlészkedett és borászkodott a villányi nagyüzemekben, az Állami Gazdaságban és a helyi szövetkezetben. Főállása mellett 1967-ben(!!) kezdte önálló tevékenységét saját szőlőbirtokán és pincészetében. 1991-ben Tiffán Ede kapta meg elsőként(!!) az Év bortermelője címet. 1999-ben a Köztársasági Elnök a Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntette ki (Szepsy István társaságában).

Bussay László – Bussay Pince

bussay2

Bussa László (fotó: Elitbor)

“Kis birtok – nagy név. Dr. Bussay László háziorvos hobbiborászból lett a legismertebb körorvos, azaz egy hajdan közismert borvidék első (de remélhetőleg nem utolsó) mohikánja. Bussay a gyönyörű Mura-vidék kicsinyke falujában, a mesés nevű Csörnyeföldön készíti borait és gyógyítja betegeit. A Csörnyefölddel hol összeragasztott, hol különválasztott Muraszemenye az orvos férj és a körjegyző feleség otthona. A Zalai borvidék (Balaton melléke, hivatalosan) a somlóihoz hasonlóan munkás terület, csak itt jobban szétszóródtak a szőlők a vadban gazdag erdők és a kukoricaföldek között. Az erőteljes lejtésű, vegyes talajon igazán markáns, erőteljes savakkal mutatkozó, bizonyos dűlőkben minerális borok születnek – és ez az adottság komoly borászati tudást igényel. Bussay László e tudás (arányteremtő képesség) birtokában szép, férfias, de a savakat nagy testbe komponáló borokat készít. Ezzel e tájon egyelőre egyedülállót alkot.” (Dlusztus Imre)

Jásdi István – Jásdi Pince

jasdi-n

Jásdi István (fotó: Olaszrizling szerintünk)

“Jásdi István közgazdász, aki hosszú évekig dolgozott külkereskedőként Franciaországban. Gondozott, minden elemében arányos birtoka akár Burgundia egyik ékessége is lehetne, de szerencsénkre ő a csopaki vörös talajon alkot nagyokat. Az idelátogató a helyszínen érti meg, hogy a gazda miért akar terroir-borokat készíteni: a tó környékének mikroklímája, az egyedi talaj és a szőlészeti hagyomány együtt határozza meg az itt születő borok karakterét. A csopakit elegáns savairól, szép testéről, izgalmas illatairól ismeri meg a világ.” (Dlusztus Imre)

Berecz Stéphanie – Tokaj Kikelet Pince

berecz-boraszok-borasza

Berecz Stéphanie a tavalyi Borászok Borásza díjátadógálán, ahol az Év borászfelfedezettje kategóriában díjazták

“A francia születésű Stéphanie a kilencvenes években került Tokajba, és remek borokat készített az AXA-csoporthoz tartozó Disznókőnél. Ám végül győzött a vágy az önállóságra, és 1998-ban létrehozták a Tokaj Kikelet pincészetet Zsolt szülőhelyén, Tarcalon. Valamennyi területük löszös talajú. A Fekete-hegy dűlő egy temető fölött található a városka központjától nem messze; a dombtető másik oldalán fekszik a Váti, és kissé távolabb a Lestár, mindkettő déli fekvésű. Északabbra a Disznókő irányában található a Lónyai. 1998 és 2001 között a termésüket nagycégeknek adták el, és aztán 2002-ben készítettek először saját bort.  Jelenleg a Berecz házaspár 4.5 hektárt művel. Az apró, de takaros pince a Berecz család 250 éves házában található.” (A Művelt Alkoholista)

A különdíj

A 2012-ben elindított különdíjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. A díjra a korábbi évek Borászok Borászai 1-1 jelöltet állíthatnak, akik közül a Borászok Borásza aktuális 50 jelöltje választja ki a győztest.

Az idei jelöltek:

  • Alkonyi László: Agrármérnök, borszakíró. Főszerkesztője és alapítója volt a Borbarát Magazinnak.
  • Ambrus Lajos: József Attila-díjas író, szőlőbirtokos.
  • Bányai Gábor Botond: A Borigo Magazin kiadóigazgatója és főszerkesztője, a Vinum Praemium Alapítvány kuratóriumának volt tagja.
  • Isabelle Legeron MW: A Travel Channel francia műsorvezetője.
  • Dr. Mészáros Gabriella AIWS: A Borkollégium oktatási központ vezetője, borszakíró.

A díjátadó gála

A díjakat elegáns gálavacsora keretein belül adják át április 25-én a Boscolo Hotel New York Palotában a jelöltek, valamint a közélet vezetői, a kultúra és gazdaság véleményformáló tagjai jelenlétében.