Pálinkaharc: ami jár nekünk, ahhoz ragaszkodunk!

Mindenki nyugodjon le, hazánk kormánya tovább folytatja a Nagy Pálinka-szabadságharcot! A fejenkénti ötven liter adómentes házi pálinkához a hagyományaink alapján elidegeníthetetlen jogunk van. Meg nehogy már az osztrákoknak megengedje az EU, velünk meg ismét kitoljon. Fideszes felháborodás, szoci örömködés a múlt heti negatív döntés nyomán.

palinka-10

Leszel-e még adómentes?

Üldözik a pálinkát

Múlt héten az EU megállapította: ellentétes az uniós joggal a házi pálinkafőzés adómentességére vonatkozó magyar szabályozás, amely szerint évente legfeljebb 50 liter gyümölcspárlatot saját felhasználásra jövedékiadó-mentesen lehet főzni, főzetni.

Hoppál Péter meg – aki sajtóhírek szerint akár még az oktatási államtitkári posztra is odaérhet Orbán Viktor új, alakulófélben lévő kormányában –, azt találta mondani, hogy ez „felháborító”.

De ezt is ő mondta: „Ha kell, törvényt is alkotunk a pálinka védelmében”, hiszen „(…)a magyar pálinka a kultúránk része, elválaszthatatlan a hagyományainktól”. A cél az, hogy a magyar pálinka az ország „agrárvezérterméke” legyen – összegezte egy pozitív lecsengésben a Távirati Iroda Hoppál felháborodását, aki egyelőre „csak” a kormánypárt szóvívője. Megjegyzésre javasolnám Olvasóinknak ezt a frappáns újbeszél kifejezést: vezértermék.

A Fidesz-KDNP a májusi európai parlamenti (EP-) választáson induló jelöltjeit is arra bátorította Hoppál, álljanak ki a magyar értékekért, érdekekért, amit mindannyian vállaltak – mondta, úgy fogalmazva: „nem kérünk több jogot Magyarországnak és a magyar ügyeknek, mint bármelyik más tagállam, de ami jár nekünk, ahhoz ragaszkodunk”.

Hoppál Péter megjegyezte, a szocialisták azonnal „örömködtek” azon, hogy „elmeszelték” a magyar pálinkát az EU-ban, ami szerinte azt mutatja, hogy a baloldal Magyarországon és Brüsszelben is képes a magyar érdekekkel szembefordulni.

Szoci örömködés

„A Fidesznek csak 2010-ben lett fontos az adómentes otthoni pálinkafőzés” – írta egy, a régi idők Bőség-minisztériumából jól ismert alak, Veres János hétfői, Hoppál Péter felháborodására reagáló közleményében.

Ilyet is írt: „2001-ben a Fidesz-kormány az uniós csatlakozási tárgyalások során szó nélkül tudomásul vette, hogy Magyarországon adómentes pálinkafőzés nem lehetséges, és az adózási fejezetet ennek tudatában zárta le. (…) Lehetett volna másként is: Ausztriában például van adómentes pálinkafőzés is, de az első Orbán-kormánynak 2001-ben ez még nem volt fontos. S mivel az adózási fejezetet 2001-ben lezárták, a későbbi MSZP-kormányok keze ebben a kérdésben már meg volt kötve” – közölte, pedig, kétségünk ne legyen, a lábujját is levágta volna bárki az akkori szoci kormányból, ha azzal éppen ezen ügy sikerre vitelét segítették volna. De hát ilyesmi hogy segítene?

„Az igazság az – írja az egykori pénzügyminiszter –, hogy ha Orbán Viktor előrelátóan gondolkodott volna, most nem kellene senkivel harcolnia az adómentes pálinkafőzésért”.

Kérem szépen. A baloldal mossa kezét, a jobb oldal tehet mindenről – mondják –, az élet mindenesetre szarabb lehet, hiszen újra a jól ismert és súlyos erkölcsi dilemmával szembesülnének a vidék büszke cefrezsonglőrjei: főzni zugban vagy nem főzni zugban?