Gál Lajosnál látogatóban

Legutóbbi egri túránk során Gál Lajoshoz látogatottunk el a Szépasszony-völgyében a Rózsavölgyi pincesoron található kis menedékébe. A borász a háza alatt húzódó pincéjébe is meginvitált bennünket, ahol több palackos tételt is megkóstolhattunk.

gal-borok-3

Gál Lajos

Tavaly volt alkalmam többször is elzarándokolni ide, a magyar borkultúra egyik legjelentékenyebb, de pillanatnyilag szendergő állapotban várakozó közegébe. A Szépasszony-völgye a felszínen persze szakadatlanul zsong; turisták buszai tolonganak a parkolókban, lengyel, német és szlovák csoportok hömpölyögnek pincéről pincére – színes cirkuszi kavalkád, amelyik az édes Menoir és a pangasius halászlé nívóján elégíti ki folyton követelőző érzékeit.

Látogatásaim során azért örömmel tapasztaltam, hogy a minőség valamelyest – ha csak szerényen is – beférkőzött a völgybe. Hagymási József, Tóth Feri bácsi vagy Sike Tamás itt található pincéi egyértelműen ezt üzenik a kifinomultabb gasztronómiai érzékkel rendelkezők számára.

Gál Lajost a szintén a Szép Asszony-völgyéhez tartozó Rózsavölgyi pincesoron látogattam meg.

gal-borok-2

Gál Lajos Rózsavölgyi pincéje

Eddigi pincetúráim során úgy vettem észre, a borászoknak leginkább két, egymástól igen különböző típusa létezik. Az egyik, mikor lemegy a pincéjébe, harsány lesz és be nem áll a szája, a másik meg csak elcsöndesedik. Nem mondom, hogy egyiket többre tartom a másiknál – ez a hangulaton múlik. Gál Lajos mindenesetre az utóbbi borászok közé tartozik. Személyes dolgokról nem esik szó, a soron következő lopó tartalmát is éppen csak a legelégségesebb információval látja el, s azon kívül, hogy mindenki iszik és jelen van, nem történik semmi egyéb.

A Rózsavölgyi sorról távozva a borász háza alatti kis pincéje felé vettük az irányt. Igazi házi szentélybe érkeztünk meg, ahol Gál Lajos saját legjobbnak vélt évjáratai mellett rengeteg ajándék bor is sorakozik a polcokon. Míg a palackok címkéit bogarásztuk, a borász nyolc bort és egy pálinkát rakott az asztalra. Órákig kóstolgattunk, és természetesen itt már sok-sok érdekességet is megtudtunk vendéglátónktól a helyi viszonyokról. Egyelőre azonban a borok kóstolási jegyzetét tennénk közre, a Gál Lajossal folytatott beszélgetés pedig egy másik írásunkban lesz olvasható.

gál lajos, borok, gál borok, egri borok

Gál-sor

Gál Lajos – Egerszóláti Olaszrizling 2011

Szalmasárga megjelenésű bor, közepesen intenzív füstös, körtés, mandulás illatokkal. Közepesnél vastagabb testét lágy savak és moderált alkohol támogatja. Kezdetben almás, naspolyás, lecsengésben fanyarkás, mandulás, minerális aromák pulzálnak a kortyban. Az egri eredetvédelmi rendszer Classicus kategóriájába tartozó bor mindössze 1100 forintba kerül palackonként.

Gál Lajos – Szó-lá-ti 2011

Citrom színében mélyebb sárgás reflexeket villant. Illatát főként mandula, körte és citrusok uralják – ebben a sorrendben. Ízben mindez megfordul: először citrusok, aztán ásványok és körte jelentkezik. Vibráló savak, közepes test, fanyar, minerális lecsengés jellemzi. Egyenes és ropogós.

Gál Lajos – Egri Csillag 2012

Halványsárga árnyalatú tétel, melyből fehér és sárga szirmú virágok illata száll fel elsőre. Kis szellőztetéssel fehérhúsú gyümölcsöket, citromhúst és egy kevés marcipánt is kapunk. A kortyot élénk savak bordázzák, melyet közepes testű, de tartalmas anyag tölt ki. Kellemes és üde.

Gál Lajos – Egri Bikavér Classicus 2009

Közepes intenzítású rubin színű folyadék tapad a pohár belső oldalára. Meggy és karácsonyi fűszerek jelentkeznek először, melyre egy kis barna almás illatréteg telepszik némi szellőztetést követően. Széles, lüktető savú bor, közepesnél nagyobb testtel, enyhén szikrázó alkohollal, finom tanninokkal, hosszú piros bogyós, fűszerpaprikás lecsengéssel. Egyszerű, közérthető.

Gál Lajos – Pajados Superior Kadarka 2011

Rubinvörös bor, a kadarka – lassan ébredező, elsőre kissé fülledt – fajtajelleges illatával. Meggyet, szegfűborsot, tejcsokoládét hámozni ki belőle. Közepesnél valamivel több savból, közepes testből, optimális, a garatot alig fűtő alkoholból épül fel szerkezete. Erőtől duzzadó, tartalmas.

Gál Lajos – András bora 2009

Főként merlot-ból készült, de a savakat egy kevés kékfrankos is megtámogatja. Sötét rubinvörös színe, fekete cseresznyés illata mélységet, sűrűséget ígér. Ízben az érett piros bogyós gyümölcsök mellé érkezik még egy kis naspolya is, lecsengésében mégis hűvösnek hat; délről indul, de északon köt ki. Nagy mennyiségű, de finom minőségű tanninja, roppanó sava, örvénylő koncentráltsága még érlelést követel magának.

Gál Lajos – Egri Bikavér Superior 2009

Közepesnél tónusosabb rubin folyadék, a dohány és az ázott avar őszies hangulatú illatképével, melyet a bors és a fűszerpaprika aromái rétegeznek. Feszes savgerincű, jól strukturált tétel, melyben a tanninok megdolgozzák és filmrétegezik az egész szájüreget, de mindezt finoman és éretten, szemcsementes konzisztenciával teszik. Ízében harmonikusan jelennek meg a piros bogyós és a hordós érlelésből származó vaníliás, csokoládés jegyek. Mély és elegáns.

Gál Lajos – Pajados Bikavér 2009

Mélyrubin bor. Ásványos illatát keleti fűszerek, eukaliptusz és piros bogyós gyümölcsök árnyalják. Szerkezete a nagy borok tökéletes egyensúlyával bír; közepesnél valamivel magasabb savak, nagy test, közepesnél több, érett tannin, hosszú lecsengés jellemzi. Egész estés társ, spirálisan mélyülő gondolatokkal telve.

Gál Lajos – Menoir törkölypálinka 2011

Aromaprofiljában az intenzív, kirobbanóan parfümösnek ható rózsaolaj mutatja magát elsőre, kis levegőztetéssel azonban kapunk még némi zöldfűszert is. Lágy sav, közepesnél nagyobb test, moderált alkohol (40%), hosszú lecsengés ábrázolja karakterét.